top of page
Prins Hatt
Ett sagospel

Prins Hatt under jorden är en teaterföreställning där berättande, maskspel och akrobatik är i interaktivt samspel med publiken och den sagolika musiken av Fia Forslunds marimba. En saga om vänskap och modet att möta det okända.

 

Kungadotterns högsta önskan är att finna de sjungande löven. Hon ger sig av hemifrån för att söka efter dem och hittar löven hos den mystiska Prins Hatt under jorden. Han är förtrollad av en elak häxa och kungadottern måste lova att aldrig se på honom i ljuset. De blir bästa vänner, trots att de bara får träffas när det är natt. Men kungadottern bryter sitt löfte och hennes vän rövas bort. Nu måste hon rädda honom ur häxans hemska klor!

        

Folksagor är en del av vårt kulturarv och ett lustfyllt sätt att möta teman som berör hur det är att vara människa. Strandteatern har utformat en interaktiv form för scenkonst där teatermaskerna på fonden plötsligt får liv och formas till sagofigurer i samspel med publiken. Karaktärer i mask upphöjer berättelsen från det individuella till det allmänmänskliga genom att representera olika roller vi alla känner igen oss i. De kan personifiera känslor och sätta ett ansikte till såväl girighet och ondska som ödmjukhet och mod. Fantasin får vingar med hjälp av berättande, improvisationer och levande musik. Varje föreställning blir unik när vi tillsammans kastar oss in i sagans värld för att besegra mörkrets krafter. 
 

I den här föreställningen får publiken också möta en musiker som med sitt unika instrument marimban, både improviserar och spelar egen producerad ny musik.

Vi är en teater med fokus på sagor som scenkonst. I den här föreställningen har vi fördjupat oss ytterligare i hur vi kan förmedla sagorna på ett sätt där publiken är lika aktiv som i det muntliga berättandet,  där de använder sin fantasi och sina inre bilder.

Även i läroplanen finns sagor, myter och dramatik med som viktiga ingredienser för barns utveckling. Den lyfter berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter från olika tider. Sagorna kan här lyfta det allmänmänskliga, de har funnits i alla tider och återberättats både muntligt och skriftligt. Läroplanen nämner också vikten att kunna samtala, lyssna och återberätta samt hur associationer, tankar, känslor och bilder uppkommer när man lyssnar på musik. Dessa inre bilder och upplevelser vill vi inspirera till i vår föreställning.

Vi har tagit fram föreställningen tillsammans med barnpsykolog Lene Brok och sagoforskare Maria Ehrenberg som har delat med sig av sin kunskap och sin forskning. Vi har även labbat med en commedia dell'arte grupp från USA Cahoot och en teatergrupp från Danmark, Teater Viva.

”Det är viktigare än någonsin att barn presenteras för symbolspråket och för sagorna, inte bara för att de representerar vårt kulturarv, utan för att det förmedlar livsmod och näring till själen.”     -Lene Brok

 

Föreställningen är producerad med stöd av Region Halland, Laholms kommun och Studiefrämjandet Halland

DSC_1917.JPG
ALLMÄN INFORMATION OM FÖRESTÄLLNINGEN

 

ÅLDER: 6-9 år/Familj

LÄND: ca 50 min

LOKAL: Utomhus sommarhalvåret, inomhus vinterhalvåret.​ Spelyta exkl. sittplatser: 7x5m.

 

MEDVERKANDE PÅ OCH BAKOM SCEN:

REGI, MANUS PRODUKTION

Kollektiv skapelse under ledning av Kristina Sahlberg

SKÅDESPELARE

Kristina Sahlberg och Linnéa Ytterlid

MUSIK OCH MUSIKER

Fia Forslund

KOSTYM

Ida Cronqvist

MASK

Kristina Sahlberg

Producerad med stöd av Region Halland, Laholms kommun och Studiefrämjandet Halland.

 

DSC_2008.JPG

Konstnärligt team

IMG_1512_edited.jpg

Kristina Sahlberg

Manus, regi och produktion har tagits fram som kollektiv skapelse under ledning av Kristina. Hon är skådespelare i föreställningen.

Kristina har även skapat de flesta av maskerna i föreställningen. 

DSC04308_edited.jpg

Fia Forslund

Fia Forslund är frilansande slagverkare specialiserad på marimba och vibrafon. Hon är verksam som marimbasolist, teatermusiker och i olika ensembler och projekt inom klassisk musik, jazz och världsmusik.

IMG_1714.JPG

Linnéa Ytterlid

Linnea Ytterlid är skådespelare i föreställningen och även hon en del av det konstnärliga teamet bakom produktionen.

IMG_3121.JPG

Ida Cronqvist

 

 

Ida Cronqvist har skapat kostymerna och scenografin till denna föreställning.

DSC_1997.JPG
DSC_1992_edited.jpg
affsh Prins Hatt tt sagospel.jpg
bottom of page