Perfekt!

En föreställning om hur det är att vara ung tjej idag.

13-16 år

Stressen hos unga tjejer fortsätter att öka och därmed också den psykiska ohälsan. Vi har i samtal med tretton tjejer i klass 6 skapat en föreställning som lyfter och ifrågasätter osunda skönhetsideal, destruktiva krav, prestationsångest, kompisrelationer, konkurrens och dålig självkänsla.

Det är en fysisk teaterföreställning där vi utrycker oss på scenen med med hjälp av musik, mask, dans och dockor. Efter den 25 minuter långa föreställningen bjuder vi in till publiksamtal. Vi lämnar ett pedagogiskt material till lärarna att arbeta med i klassrummet före och efter föreställningen.

Föreställningens syfte är att skapa en större medvetenhet kring tjejers hälsa, ifrågasätta orimliga och destruktiva krav från bland annat sociala medier. Skapa ett tryggare klimat för tjejer i skolan så att fler tjejer och killar ska våga vara sig själva och förstå att de duger som de är.

Föreställningen Perfekt kommer ur kultur utvecklingsprojektet ”En dag kanske jag är bra nog”  och är producerad med stöd av Region Halland, Laholms kommun, Studiefrämjandet Halland och i samarbete med Bildningsförbundet och Dramalogen.

Trailer

 

 

Kommentarer om föreställningen:

”Fucking genius” /ungdom från ungdomshemmet Ljungaskog

”Föreställningen var så gripande och äkta att både jag och min dotter grät. Jag upplevde att det måste vara jobbigt att växa upp som tjej idag, allt har så höga krav även tjejer på sig själva. Det är hög igenkänningsfaktor på hela föreställningen. Jag tänkte efteråt att vi måste prata mer med våra döttrar om ideal, krav och kärlek. Vi måste kramas mer och framförallt lyssna mer på vad som egentligen sägs. Inte bara på det som kommer ut ur munnen på våra barn.”
/Katarina Schlick 
Mamma som sett föreställningen med sin dotter

”Perfekt” beskriver unga flickors identitets kris på ett realistiskt och humoristiskt sätt samtidigt som den är utbildande. Pjäsen väcker starka känslor och funderingar hos åskådaren oavsett åldern!
/Omaira Rendon
Sjuksköterska Flickhemmet Ljungaskog

”Hej! Jag skrev ner lite spontana reflektioner när jag kom hem från föreställningen och jag är så imponerad av er! Jag ville bara se mer!! Så proffsigt utfört och ni var samspelta in i minsta detalj! Och musiken inte minst som förstärkte hela känslan- helt fantastiskt!
Jag tycker att ni hade bra frågor relaterade till scenerna, ni har fångat tjejers utsatthet väldigt väl.
Jättenöjd också över att ni tänkte HBTQ, att det finns andra definitioner än kille och tjej där i inledningen.
Än en gång, tack för att jag fick komma!
Kram, Katarina”
/Katarina Sebelius
Kurator Ungdomsmottagningen Laholm

 

För bokning av föreställning

Ladda ner uppgifter om föreställningen för bokning i pdf-filen.

Inför teaterbesöket

Ladda ner förberedande material till Pedagoger